Twee ‘Canadese’ dekens voor De Grootste Gehaakte Deken

“No binne de tekkens wer werom yn it Heitelân”, zegt een glunderende mevrouw Alie Visser-van der Gaast. Zij is één van de trouwe haaksters van het gezellige Haak-maar-aan groepje, dat maandelijks samenkomt in de bibliotheek van Balk. “Nei mear as 50 jier!” gaat de krasse 88-jarige Balkster verder. Begin 60-er jaren haakte de moeder van Alie Visser twee fleurige dekens voor haar zusje Klaaske, die in 1958 naar Edmonton in Canada was geëmigreerd. Op één van haar eerste bezoeken aan Canada bracht moeder Akke de vrolijke dekens mee. Klaaske is er al die jaren heel zuinig op geweest. Toen zij echter van haar oudere zus hoorde, dat ze meedoet aan het project ‘De Grootste Gehaakte Deken van de Wereld’ vond ze het een mooie gedachte dat de dekens voor dit doel weer terug zouden gaan naar Fryslân. Na een bootreis van zes weken kon Alie Visser de dekens aan haar medehaaksters tonen.

mw. Alie Visser uit Balk - 2 dekens van zus uit Canada
De twee dekens worden toegevoegd aan de stapel kleurige dekens die vanaf november al in de vier bibliotheken in De Fryske Marren zijn gehaakt. En niet alleen in deze gemeente, maar in de hele provincie en ook daarbuiten komen regelmatig fanatieke, maar bovenal gezellige haakgroepjes samen voor het gezamenlijke doel: in 2018, het jaar van de Culturele Hoofdstad Leeuwarden/Fryslân, een vermelding in het Guiness Book of Records met De Grootste Gehaakte Deken ter Wereld. Of dat lukt is nog een vraag. Zeker is wel dat dit creatieve project nu al voor onderlinge verbondenheid, nieuwe contacten en veel gezellige uurtjes zorgt. En dat is de ware mienskip gedachte!

Vier Haak-maar-aan groepjes in DFM 
In de bibliotheek van Balk komt de Haak-maar-aan groep elke eerste dinsdagmiddag van de maand van 14 tot 15.30 uur bij elkaar. Deelname, inclusief een bakje koffie/thee, is gratis. In de andere Bibliotheken komen er ook haakgroepjes samen. In Sint Nyk steeds op de eerste maandag (14.30-16 uur), in Joure op de eerste woensdag (10.30-12 uur) en in Lemmer op de eerste donderdag van de maand (14-15.30 uur.
Haak ook gezellig aan! En kun je niet (zo goed) haken? Er is altijd iemand om je op gang te helpen.