Dag van de vrijwilliger; vrijwilligers maken het verschil

december vrijwilligers Dag van de vrijwilliger ; vrijwilligers maken het verschil!

 

 Ongeveer 50% van de inwoners van De Friese Meren doet met veel plezier vrijwilligerswerk. Vrijwilligerswerk levert een belangrijke bijdrage aan  de samenleving en stimuleert verbondenheid. Daarnaast zorgt het voor ontspanning, ontmoeting en voor de mogelijkheid om werkervaring op te doen. Zondag 7 december stond in het teken van de “Dag van de vrijwilliger”; een goed moment voor Miks welzijn om de waardering uit te spreken voor alle mensen die zich belangeloos beschikbaar stellen voor de samenleving. Het Vrijwilligers Servicepunt geeft de 19 vrijwilligers van het sociaal beheer van Miks welzijn op 16 december een complimentenkaart plus verrassing voor hun inzet. Twee van deze vrijwilligers vertellen graag waarom zij zich al vrijwilliger inzetten, wat ze er leuk aan vinden en waarom ze andere mensen aanbevelen om zich dit ook te gaan doen.

Sandra (34) werkt in januari ruim drie jaar als vrijwilliger bij Miks welzijn. Zij is voor gemiddeld 15 uur per week gastvrouw en telefoniste. Als eerste aanspreekpunt bij Miks zorgt zij er voor dat bezoekers op een plezierige manier binnen kunnen stappen bij Miks; dit door een praatje of het aanbieden van een kopje koffie. Bij de diverse activiteiten zorgen Sandra en haar vier collega gastvrouwen/en gastheren, dat alles op tijd klaar staat en dat iedere ruimte er keurig verzorgd uit ziet.

Als gevraagd wordt wat het leukst is aan het vrijwilligerswerk, heeft Sandra meteen een antwoord: ”Elke dag is anders, het is nooit hetzelfde en dat maakt het leuk”. Zij verricht naast haar reguliere taken ook administratieve werkzaamheden en zij is ook op enkele dagdelen beheerder van het gebouw. ”Ik blijf liever bezig in de maatschappij en ik ben graag met mensen in contact”. Op de vraag wat ze dan precies uit het vrijwilligerswerk haalt, antwoord Sandra: ”Energie, positiviteit, sociale contacten en voldoening. Daarbij blijft ik ook in mijn ritme, waardoor ik bij een eventuele betaalde baan in de toekomst geen grote omschakeling hoef te maken.” Tegen de mensen die twijfelen of zij ook vrijwilliger willen worden zegt Sandra: ”Je hebt zoveel keuze in vrijwilligerswerk. Zoek iets wat je echt leuk vindt om te doen, en blijf niet thuis zitten. Probeer het gewoon! Mij viel het 200% mee en het is veel leuker dan ik dacht’.

Klaske (64) is al jaren actief als vrijwilliger. Zo heeft ze bij de wereldwinkel gewerkt en is ze vanaf het begin betrokken geweest bij de ontwikkeling van het kameleondorp in Terherne. Sinds 1,5 jaar doet ze vrijwilligerswerk bij Miks welzijn telefoniste/receptioniste en daarnaast werkt ze ook nog als baliemedewerker bij het Fries Landbouwmuseum, het Fryske Gea , en museum Joure. Een echte ondernemende vrijwilliger dus! Aan Klaske de vraag wat zij er zo leuk aan vindt:

‘’Ik vind het erg leuk om dingen uit te zoeken voor mensen. Je geeft mensen de informatie die ze nodig hebben en waar nodig verwijs je ze door. Je helpt mensen echt en bent een deel van de oplossing’’, legt Klaske uit. ‘’ Ik haal er voldoening uit, en ik ben er trots op mezelf en wat ik allemaal doe en gedaan heb. Ik heb er veel sociale contacten aan over gehouden, en nog steeds ontmoet ik nieuwe mensen via mijn vrijwilligerswerk. Het is erg afwisselend en hierdoor erg leuk.” Tegen de mensen die twijfelen of zij ook vrijwilliger willen worden zegt Klaske: ‘’ Probeer het gewoon eens een keer. Zoek iets waarvan je denkt: dat zou ik leuk vinden en ga er voor. Er is heel veel mogelijk, en ook de medewerkers van het VSp kunnen je verder helpen met het zoeken naar een geschikte vrijwilligersbaan”.

Veel vrijwilligersorganisaties, verenigingen en stichtingen zijn op zoek naar gemotiveerde en enthousiaste vrijwilligers. Check de website voor meer informatie: www.Vsp-joure.nl of neem contact op met Miks welzijn, Karin Nijdam, 0513-414593

cadeau vrijwilligers