Iepen Doar met Fries Oranje tintje

Woensdag 23 oktober aanstaande staat bij Iepen Doar vanaf 14:00 uur het boeiende, maar korte leven van Stadhouder Johan Willem Friso centraal. Aan de hand van dia’s zal de heer Hanno Brand, directeur van de Fryske Academy, het leven van deze Friese stadhouder belichten. Het is bij lang niet iedereen bekend dat het huis van Oranje direct van de Friese Nassau’s afstamt. De stamvader, Johan Willem Friso, was de stadhouder die al op zeer jonge leeftijd in 1711 bij Strijen Sas verdronk. Door zijn vroege dood heeft hij nauwelijks een stempel op de Friese politiek kunnen drukken. Niettemin was hij een gerespecteerd militair aanvoerder tijdens de Spaanse Successieoorlog. Hij heeft veel aan de verfraaiing van het stadhouderlijk Hof gedaan. Ook raakte hij verstrikt in een ingewikkeld conflict over de erfenis van zijn oom stadhouder-koning Willem III, van wie hij ook de titel prins van Oranje erfde. Kortom, het beloofd een boeiende lezing te worden. U bent deze middag van harte welkom bij Miks welzijn, Brugstraat 1 te Joure. Voor meer informatie: 0513-414593, Rosalie de Konink.

De Iepen Doar bijeenkomsten worden op diverse woensdagmiddagen door Miks welzijn georganiseerd, in samenwerking met enkele enthousiaste vrijwilligers. Iepen Doar biedt een afwisselend, informatief en gezellig winterprogramma, bedoeld voor iedereen met een brede interesse. Aanvang: 14.00 uur. Opgave vooraf is niet nodig. De entree bedraagt € 4,- (inclusief een consumptie).