Iepen Doar ‘gluurt’ binnen bij boeren

Woensdag 9 oktober aanstaande staat om 14:00 uur de deur van Miks welzijn weer wagenwijd open voor de eerste Iepen Doar bijeenkomst van dit winterseizoen. Iepen Doar gaat van start met aandacht voor het Jaar van de Boerderij. In de dialezing Binnen bij boeren staat vooral de binnenkant van boerderijen centraal. De tweede helft van de achttiende eeuw was een periode van grote bloei en welvaart. Hierdoor was er ook bij bouw- en de veeboeren voldoende geld om de boerderijen te moderniseren en de interieurs te verfraaien. Het ging daarbij om betegelde wanden veelal met tegeltableaus, wandbespanningen met geschilderde voorstellingen, schouwen met schoorsteenstukken, bedstedebetimmeringen, lambriseringen, binnenblinden en paneeldeuren.  In de loop der tijden zijn echter veel van deze interieurs verloren gegaan. Hans de Haan, bestuurslid van de Boerderijenstichting Fryslân laat met een PowerPoint presentatie zien wat er nog aan historische interieurs aanwezig is. Hij gaat ook in op de boerderijen en de bewoners ervan.

U bent deze middag van harte welkom bij Miks welzijn, Brugstraat 1 te Joure. Voor meer informatie: 0513-414593, Rosalie de Konink.

De Iepen Doar bijeenkomsten worden op diverse woensdagmiddagen door Miks welzijn georganiseerd, in samenwerking met enkele enthousiaste vrijwilligers. Iepen Doar biedt een afwisselend, informatief en gezellig winterprogramma, bedoeld voor iedereen met een brede interesse.  Aanvang: 14.00 uur. Opgave vooraf is niet nodig. De entree bedraagt € 4,- (inclusief een consumptie).