E-Bike dag “wichtich en gesellich”

Welkom

Dinsdag 28 mei werd voor de vierde keer de Fietsdag voor senioren georganiseerd. Deze Fietsdag stond in het teken van de e-bike (elektrische fiets). Steeds meer senioren stappen op de e-bike, zodat zij met minder inspanning toch grote afstanden kunnen afleggen. Met het verstrijken van de jaren worden de ogen en oren vaak slechter, de spieren wat strammer en loopt de

reactiesnelheid terug. Dit, in combinatie met de zwaarte van een e-bike (al gauw 7 kg. zwaarder dan een gewone fiets) en de hogere snelheid, vergroot de kans op ongelukken. 

De gemeente vindt het belangrijk dat senioren meer kennis en vaardigheden krijgen in veilig gebruik van de e-bike. Fietsdocenten van de fietsersbond, vrijwilligers van St. 55 + in beweging en de ouderenwerker van Miks welzijn gaven invulling aan de Fietsdag.

Instructie van de fietsdocent

Naast informatie over verschillende e-bikes en nieuwe verkeersregels, konden de deelnemers tijdens de Fietsdag proefritjes maken op diverse e-bikes van fietsspecialist Profile. Er werd behendigheid geoefend op een klein parcours en men ging “yn ’t spier”  met beweegdocente Anneke Holwerda. Zij had speciale aandacht voor valpreventie en gaf allerlei handige tips. In de middagzon fietste men daarna in twee groepen langs diverse gevaarlijke verkeerspunten in Joure, welke later werden besproken.

Een aantal deelnemers raakten enthousiast en sluiten zich aan bij de fietsgroep van St. 55+ in beweging. “Goed voor de spieren toch? En je leert weer eens nieuwe mensen kennen!” Deze groep fietst vanaf begin april tot eind september elke dinsdagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur een tocht van gemiddeld 20 kilometer in de omgeving van Joure. Men start en eindigt in het gebouw van Miks welzijn, Brugstraat 1 te Joure. Iedereen is welkom om eens een tochtje mee te trappen.

Eén van de deelnemers glunderde na afloop: “Sa’n dei is tige wichtich mar ek hiel gesellich! En wat ha wy lekker iten!”. Kortom; de e-bike dag voor senioren is zeker voor herhaling vatbaar.

Fietstocht door Joure

 

Het fietsparcours

 

 

Afleggen van het parcours

 

Uitleg van de instructeur

 

De spieren losmaken

 

Meer warming up

 

Wat te doen bij een valpartij

 

Na inspanning komt ontspanning