Internationale Vrouwendag Skarsterlân: een bijzondere en geslaagde dag!

Vrijdag 8 maart stapten ruim veertig vrouwen van verschillende leeftijden en afkomstig uit verschillende culturen bij Miks welzijn in Joure binnen. Zij namen deel aan het feestelijke programma van de Internationale Vrouwendag, die voor de vijfde keer in Skarsterlân werd gevierd.

De middag startte letterlijk met een roze randje. Iedere vrouw kwam op de foto in een knalroze fotolijst. Hierna hield wethouder Janny Schouwerwou een boeiende inleiding, waarin zij vijf generaties vrouwen uit haar eigen familie beschreef. In dit verhaal werd duidelijk dat vrouwen in Nederland steeds meer vrijheid kregen om eigen keuzes in het leven te kunnen maken.

Vervolgens was het tijd voor de diverse workshops. Bij Art of Breathing  konden vrouwen ervaren welke kracht uit de eigen adem gehaald kan worden. Bij Creatief met Vilt  werkte men samen aan een vier-seizoenen-collage en bij Praat maar Raak gingen vrouwen met  elkaar in gesprek over de eigen kracht. Aan het eind van de middag was er een swingende Zumba-les, waar de vrouwen actief of vanaf de zijlijn van konden genieten.

Tijdens de Meat&Eat ontstonden er bij de soep en loempia’s leuke gesprekken en werden er nieuwe contacten gelegd. De sfeer zat er bij aanvang van de culturele modeshow dan ook goed in! Vrouwen, oorspronkelijk afkomstig uit Mexico, Afghanistan en Koerdistan, liepen over de rode loper om hun kleurrijke, traditionele feestkleding te showen. Ook werd een prachtige jurk geshowd die bij Hindoestaanse feesten wordt gedragen. Daarnaast hadden enkele Nederlandse vrouwen hun feestjurk uit de kast getrokken. Alle “modellen” kregen een enthousiast onthaal. Tenslotte gingen de voetjes nog even van de vloer op Wereldse en Nederlandse dansmuziek.

De vrouwendag die deze keer georganiseerd werd door vier HBO-stagiairs, onder begeleiding van een professional van Miks welzijn, heeft haar doel helemaal bereikt: Ontmoeting en uitwisseling van vrouwen uit verschillende culturen en generaties. Eén van de vrouwen, oorspronkelijk afkomstig uit een Oostblokland, vertelde dat ze blij was dat ze toch had meegedaan aan de workshop Art of Breathing. “Dit had ik anders nooit gedurfd! Ik ga het nu thuis ook doen!” En dat de viering van een vrouwendag ook tegenwoordig in een behoefte voorziet, werd bij het afscheid heel treffend door een vrouw van rond de 80 jaar verwoord: “Wat wie dit in bysûndere dei, ik fiel my wer hielendal frou!”