Repair Café

Weggooien? Mooi niet!

Miks welzijn organiseert in samenwerking met Stichting Repair Café (www.repaircafe.nl) “Repair Café bijeenkomsten” waar mensen hun kapotte spullen kunnen komen repareren onder begeleiding van reparatiedeskundigen.

Waarom een Repair Café?
De Westerse maatschappij is gericht op consumeren. We kopen steeds meer spullen en gooien ook steeds meer weg. Luxegoederen die we bezitten, gebruiken we steeds korter. Zodra ze mankementen gaan vertonen – een stoel met een wiebelende poot, een cd-speler waarvan het klepje niet meer open wil, een wollen trui met een gaatje in de elleboog – gooien we ze weg en kopen een nieuw product. Veel spullen worden al weggegooid voordat ze een jaar oud zijn.

Ambachtelijke kennis
De mogelijkheid om het oude product te repareren, komt bij veel mensen niet meer op. Mensen weten ook niet meer hoe dat moet. Reparatiekennis verdwijnt zienderogen. De eenvoudige praktische kennis van bijvoorbeeld ambachtslieden, ouderen en mensen met een lagere opleiding wordt nauwelijks nog benut. Het benutten van die kennis kan echter veel bijdragen aan het duurzamer maken van de samenleving. Door deze mensen in te schakelen als begeleiders bij reparatiebijeenkomsten wordt waardevolle praktische kennis overgedragen.

Milieu
Door te repareren in plaats van weg te gooien, wordt de hoeveelheid grondstoffen en energie die nodig is om nieuwe producten te maken, beperkt. Verder helpt repareren in plaats van weggooien mee aan de beperking van CO2-uitstoot omdat bij het fabriceren van nieuwe producten – maar ook bij het recyclen van oude – CO2 vrijkomt.
Door het Repair Café gaan mensen op een andere manier naar hun spullen kijken en zien zij er opnieuw de waarde van in.
Bovenal wil het Repair Café laten zien dat repareren leuk is, en vaak veel makkelijker dan het lijkt!

Data
De voorbereidende informatieavond voor vrijwilligers die zich inzetten voor het Repair Café is op 1 maart om 19.00 uur bij Miks welzijn aan de Brugstraat 1 te Joure.
De kick-off (eerste “echte” Repair Café) is op vrijdagavond 15 maart van 19.00 tot 21.30 uur. De volgende Repair Cafés zijn op 19 april, 14 juni, 13 september en 15 november om dezelfde tijd. Binnenlopen kan tot 21.00 uur.
Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten waarbij het gaat om (samen) repareren van de door bezoekers meegebrachte spullen.
Iedereen die spullen heeft die gerepareerd moeten worden, is van harte welkom!
Voor meer informatie, Miks welzijn: 0513-414593, Foppe Veldstra.